Blog

Hoogsensitiviteit als kracht

‘Vandaag heb ik iets bijzonders geleerd’, zei mijn dochter toen ik haar gister uit school haalde. Ze is vijf jaar, behoorlijk gevoelig en zit in de kleuterklas.

Voor haar komen prikkels, met name emoties, hard aan. Ook gevoelens van anderen voelt ze makkelijk mee. Daarom hebben we de afgelopen jaren flink geoefend, zodat ze er steeds minder last van heeft. Ik bedacht voor haar en de andere kinderen die ik mocht helpen bijvoorbeeld ‘Het zonnetje in je buik’ en ‘de regenboog’ (Wil je meedoen? Of ken je kinderen die dit ook kunnen gebruiken? Deze oefeningen staan onderaan). Voor mijn dochter voelt het dan alsof ze een ‘schild’ om zich heen heeft. In termen van de Chinese geneeswijzen zou ik zeggen: je activeert met deze oefeningen de Drievoudige Verwarmer, die onder andere zorgt dat je je op een gebalanceerde manier tot de buitenwereld verhoudt en er niet te veel ‘binnen komt’.

Gisteren merkte mijn dochter dat ze voor het eerst met een ander kind kon praten en tegelijkertijd de afstand kon houden. En daardoor voelde ze zich heel sterk en krachtig. Wat was ik trots op haar. Ook zelf heb ik die weg moeten afleggen. Gevoelig zijn is niet altijd makkelijk en het kost vaak meer tijd dan anderen om je weg te vinden in het leven. Maar als je je draai hebt gevonden, is het juist een gave.

Extra sterk

Dit is mijn ervaring, maar ik sta hier niet alleen in. Gevoelige kinderen, blijken mits ze in een voor hen veilige omgeving opgroeien, erg sterk te zijn. Elizabeth Blackburn en Elissa Epel benoemen dit bijvoorbeeld in hun boek Jonger Worden. Het DNA van deze gevoelige kinderen die goed in hun vel zitten (zij noemen die orchidee-kinderen) heeft langere telomeren, dan dat van andere kinderen. Dit betekent dat ze de potentie hebben ouder te worden en langer gezond te blijven. Ik geloof dat dit komt doordat deze kinderen in goed contact staan met hun eigen lichaam en goed aanvoelen wat ze nodig hebben. Belangrijk hierbij, is dus het stukje ‘goed in je vel zitten’. Zowel voor gevoelige kinderen, als volwassenen. Do-In kan hierin voor beide leeftijdsgroepen een grote rol spelen.

Aarden

Steeds wanneer je Do-In doet, laat je je energie stromen en creëer je meer harmonie in je lichaam. Dit voelt heel prettig. Het helpt te aarden en je lichaam goed te voelen – dingen die voor erg gevoelige mensen niet altijd vanzelfsprekend zijn. Veel hoogsensitieve volwassen die bij mij les volgen of de opleiding volgen, besluiten hun dag te beginnen met Do-In. Dit geeft hen stabiliteit door de dag heen. En met die kracht – hun eigen kracht – komen ze steeds een stukje verder. Zodat de zon in hun buik – hun tan-den – steeds meer kan stralen. Ook zij delen regelmatig hun mijlpijl met me, precies zoals mijn dochter gister stralend rapporteerde. En ook al straalt de zon buiten vandaag, het zonnetje in mijn dochters buik hebben we natuurlijk wel aangezet vanmorgen.

Lessen op YouTube Op YouTube heb ik een aantal lessen en meditaties geplaatst, die je thuis kunt doen.

Het zonnetje in je buik

Voel je onderbuik en stel je voor dat er een zonnetje in schijnt. (In de Chinese geneeswijzen noemen we dit het tan-den of tantien). Laat dat zonnetje lekker stralen, door je hele lichaam en zelfs eromheen. Als je wil, kun je dit licht een een kleur geven die je mooi vindt. Doordat er nu allemaal straaltjes om je lichaam zijn, ben je sterker. Gevoelens van anderen ketsen er vanaf, terug naar waar ze vandaan komen. Glimlach in je buik en voel de fijne warmte. nb. deze oefening noemde ik eerst ‘het lichtje in je buik’, maar na een mooi gesprek met een inspirerende vriendin, Sandra Wienk, heb ik deze omgedoopt tot het zonnetje in je buik.

De regenboog

Breng je handen bij elkaar voor je hart en strek ze omhoog. Cirkel je armen naar buiten en omlaag: teken een regenboog boven je en om je heen. Stel je maar voor dat je al de kleuren van de regenboog om je heen zet. En door die mooie schittering van kleuren, blijven gevoelens van anderen op een afstandje. Voel de ruimte die je om je heen hebt. Nu heb je je eigen rustige plekje gemaakt.