Blog

Acupressuur voor de winter - deel 3: Nier 3

NIER 3 “GROTE BERGSTROOM”

Een punt voor overzicht, focus, meer concentratie en heling.

Nier 3 versterkt op fysiek gebied de energie in het lichaam en kan daarmee kracht geven aan de houding (recht zitten of staan), maar ook aan het zelfhelend vermogen, bijvoorbeeld bij klachten die “droogte” laten zien zoals rode ogen of keelpijn.

Alle meridianen hebben zogenoemde elementpunten, die de verhouding tussen de betreffende meridiaan en een ander element harmoniseren. Nier 3 is het Aardepunt op de Niermeridiaan. Mentaal gezien werkt het stabiliserend. Wanneer je het masseert als je onrustig bent of je angstig voelt, zorgt het er bijvoorbeeld voor dat er ruimte komt voor je ratio (Aarde-element) zodat de rust wederkeert. Nier 3 versterkt ook het geheugen en de concentratie.

De innerlijke rust en de verbinding met het verstand geven ruimte voor reflectie. Als een kleine retraite waarbij je het dagelijks leven van een afstandje kunt bekijken, kan Nier 3 helpen spirituele vragen te beantwoorden, zoals: doe ik wat ik wil doen? Past mijn ambitie bij mijn energiepeil? Als een stuwdam regelt “de grote bergstroom” onregelmatige waterstromen tot een stabiele stroom, een duidelijke richting in het leven. En wanneer nodig, geeft het reserve energie vrij.

Locatie van Nier 3: tussen het dikste stuk van de binnen-enkel en de achillespees in.

Toepassing: Geef met warme duimen zachte druk op dit punt, of masseer in cirkels. Dit kan gewoon door de stof van je sokken heen, zodat je voeten warm blijven – ook in de winter. Nier 3 combineert goed met Hart 7 “Poort naar het Shen”, dat verbindt met helder bewustzijn. Meer over Hart 7 lees je in het stuk over acupressuur in de zomer. Dit kun je downloaden op de homepage van Do-In Academy.

Zin om meer te leren? De nieuwe Do-In leerjaren beginnen in januari bij Do-In Academy