Blog

Acupressuur voor de winter - deel 1: Blaas 23

In de winter trekt de energie naar binnen: door de kou sluiten de poriën; de afname van zonlicht maakt dat we behoefte krijgen aan rust en meer slaap. Dit is de tijd om op te laden voor de volgende cyclus.

De winter wordt volgens de Chinese leer van de Vijf Elementen gerekend tot het element Water. Dit is het element met de sterkste yin-energie van alle elementen. Dit wil zeggen dat het wordt geassocieerd met rust. Wanneer je leeft op een plek waar de winter duidelijk koeler is dan de andere seizoenen, kun je dit aan den lijve ondervinden. De winter is het einde van een periode van groei, en tegelijkertijd ook het begin van de volgende periode.

Acupressuur

In de volgende blogs bespreek ik drie acupunten die je zelf kunt behandelen, of als Do-In- of yogadocent kunt toepassen in je lessen. Het zijn punten van de meridianen die bij het Water-element horen, het element van de winter dat je kunt associëren met stilte, inzicht, wijsheid, herstel, vernieuwing, en stroming. Wanneer je deze punten met regelmaat behandelt, geef je jezelf en anderen op een heel simpele manier de ruimte in balans mee te bewegen met de seizoenen.

BLAAS 23 “INVLOEDPUNT VAN DE NIEREN”

Verbind je bij de behandeling van Blaas 23 met je levenskracht. Besef dat je weet wat voor jou het juiste pad is. Vertrouw op je gevoel.

Op fysiek gebied wordt Blaas 23 ingezet bij shiatsu en andere oosterse geneeswijzen om de Nieren, die de basiskracht van het lichaam bewaren, te versterken. Het versterkt de ki, de levensenergie. Het vermindert onrust en wordt bijvoorbeeld ook veelvuldig ingezet bij problemen met vruchtbaarheid.

Wanneer de energie van de Nieren is verzwakt, leidt dit tot gevoelens angst. Dit kan een wantrouwen zijn naar anderen, maar ook angst voor bepaalde gebeurtenissen, of bijvoorbeeld angst om te sterven. Wanneer de ki sterker wordt, neemt het vertrouwen in het leven toe en vermindert angst.

Het spirituele aspect van de Nierenergie is het innerlijk weten hoe de eigen levensenergie in te zetten in lijn met de persoonlijke levensbestemming (Ming genoemd). Blaas 23 versterkt de wilskracht om de levensenergie op deze manier te gebruiken. Dit in tegenstelling tot verspilling van energie door te willen voldoen aan maatschappelijke wensen of wensen van anderen die in het diepste van het wezen niet vervullend voelen.

Locatie van Blaas 23: op de onderrug ter hoogte van de taille, vlak naast de wervelkolom (1,5 duimbreedte – cun).

Toepassing: Wrijf met warme handpalmen over dit gebied totdat het gloeit. Hiermee masseer je Blaas 23, maar ook enkele acupunten zoals Blaas 52 die de werking van Blaas 23 ondersteunen. Om de warmte goed te bewaren kun je wollen ondergoed dragen.