Blog

Acupressuur voor de Lente - deel 1: Lever 3

Wat zijn de beste drukpunten om jezelf en anderen mee te verwennen in de lente? Wat helpt tegen voorjaarsmoeheid? En tegen onrust? Hoe slaap ik beter? Leer met deze mini-cursus mee te bewegen met de lente-energie en straal zoals de natuur dat doet in de lente.

Naar buiten bewegen

Wanneer je lekker in je vel zit, voel je in de lente de energie in beweging komen. Je krijgt zin om naar buiten te gaan, de zonnestralen op je huid te voelen. Ook zul je plannen hebben, ideeën voor wat je dit jaar wil doen en creëren. Deze actieve, yang energie maakt dat je naar buiten beweegt, contact zoekt met anderen en nieuwe indrukken opdoet die ook weer ten goede komen aan je persoonlijke ontwikkeling.

Acupressuur om je af te stemmen

Via acupressuur kun je op een simpele manier je lichaam helpen afstemmen op de energie van de lente. Wanneer je energie stagneert ervaar je dat als voorjaarsmoeheid. Acupressuur helpt dan om de energie weer in beweging te brengen. Als je onrust ervaart doordat de energie té actief is, helpen deze acupunten juist om rust te geven. Zo help je jezelf je energie te doseren zodat je heel de lente kunt genieten van jouw levenskracht.

Zelf-acupressuur

In onderstaand stuk bespreek ik drie acupunten die je zelf kunt behandelen, of als Do-In- of yogadocent kunt toepassen in je lessen. Het zijn punten van de meridiaan van de Lever en Galblaas, die samen tot het element Hout behoren; het element van de lente, creativiteit, plannen maken en stromende energie. Wanneer je deze punten met regelmaat behandelt, geef je jezelf en anderen op een heel simpele manier een (nog meer) stromende lente.

LEVER 3 “GROTE STRAAT/ GROTE PASSAGE”

Een punt dat je laat ervaren dat je goed bent zoals je bent, zonder jezelf te hoeven bewijzen. Dit acupunt transformeert boosheid en laat de energie stromen. Een bekend ezelsbruggetjes is: Lever 3 verspreidt de ki.

Fysiek kun je dit acupunt toepassen bij allerlei vormen van pijn, zoals hoofdpijn. Pijn is een teken dat de energie stagneert. Gebruik het ook bij een gevoel van volte, bijvoorbeeld bij spanning op je borst of in je buik.
Daarnaast kun je het toepassen bij voorjaarsmoeheid, om de stroming van energie weer op gang te brengen langs deze “Grote Passage”.

Emotioneel gezien kalmeert dit punt. Het is het Aarde-punt op de meridiaan van de Lever. Dit betekent dat dit punt kan helpen te aarden (balans te vinden tussen yin en yang), wanneer de Houtenergie van de lente stijgt en te onrustig wordt. Lever 3 helpt om een frustraties op een rustiger, meer geaarde manier te uiten, deze los te laten en te transformeren naar vriendelijkheid. Frustraties en boosheid werken verstorend op de circulatie van je energie. Deze gevoelens loslaten, is een krachtige manier om jezelf meer in balans te brengen.

Spiritueel gezien zet dit punt je met beide voeten op de grond. Het is verbonden met je innerlijk oog en met het ego. Als je de behoefte hebt je te bewijzen en daarin voorbij je eigen grenzen gaat, helpt Lever 3 je in te zien waar je mee bezig bent. Het helpt je deze vorm van agressie naar jezelf los te laten en te ervaren dat je goed genoeg bent zoals je bent, wanneer je doet wat goed voelt voor jou.

Locatie van Lever 3: Tussen de middenvoetsbeentjes van de eerste en tweede teen in een holte ongeveer 1,5 cun (spreek uit: soen) vanaf het basisgewricht. Cun is een manier om een afstand weer te geven: 1 cun is even breed als het topje van je duim.
Toepassing: geef acupressuur, of strijk erover met de hiel van je andere voet. Contra indicatie: zwangerschap, het kan de energie in het bekken te sterk in beweging kan zetten.