Blog

Je Poolster vinden

De Poolster wordt ook wel eens het centrum van de hemel genoemd en wordt gebruikt om richting te bepalen. In het energetisch centrum van het lichaam, de Hara, ligt een acupunt dat ook wel de Poolster wordt genoemd. Dit punt wordt gebruikt om je richting in het leven te vinden.

Het punt dat als bijnaam De Poolster heeft, is Conceptievat 3. Het ligt op de middellijn van de onderbuik net boven het schaambeen. Wanneer de energie bij dit punt stroomt, kunnen de drie yin meridianen die vanaf de voeten naar de buik lopen (Lever, Nieren en Milt) nog beter stromen. Dit versterkt de yin energie en geeft een stevig fysiek en energetisch fundament. Het is een fundament voor het grotere energiecentrum in de onderbuik: de Hara tan-den (ook dan tien of tantien genoemd). Hier vinden belangrijke transformatieprocessen plaats van levenskracht, wat vervolgens weer de basis is voor emotioneel en spiritueel welzijn.

Wanneer het acupunt De Poolster sterk is, leidt dit je energie naar zich toe. Dit zorgt ervoor dat gemakkelijker uit je hoofd komt en beter verbindt met je lichaam en sterker in verbinding staat met je levenskracht. De rust die je dan voelt, kan een heel ander perspectief geven op de situatie waarin je je bevindt. Op die manier kan de Poolster je dus helpen om eerst te verbinden met jezelf, en vervolgens je koers te bepalen.

Hoe kun je nu de stroming bij dit acupunt ondersteunen, zodat het zijn werk voor je kan doen? Allereerst is het goed te begrijpen dat een punt dat je helpt te centreren en te verbinden met jezelf aandacht nodig heeft op momenten waarop rust ontbreekt: bij stress, onrust en bijvoorbeeld het gevoel een afslag te hebben gemist in het leven.

Het eerste wat je kunt doen wanneer je niet lekker in je vel zit, is eens diep inademen - helemaal naar je onderbuik - en weer langzaam uit te ademen. Herhaal dit een aantal keer. Zo masseer je De Poolster met je ademhaling en verbeter je de circulatie in dit gebied. Ook kun je je handen warm wrijven en op je onderbuik leggen, of dit gebied zachtjes masseren. Natuurlijk helpen Do-In en yoga ook. Kies voor oefeningen waarbij je je afwisselend hol en bol maakt. Ook dan ondersteun je de stroming bij dit acupunt.

De Poolster is enorm krachtig en geeft een gevoel van ruimte en vrijheid - van binnenuit.

NB De Poolster kwam ter sprake in mijn gesprek met Anne Simone Kensho door de online Summit Finding Your True North. De komende weken vertellen verschillende inspirerende collega's over hun inzichten op dit gebied. Ons gesprek wordt uitgezonden op 25 september. Aanmelden is gratis en kan via https://annekensho.mykajabi.com/yourtruenorth