Blog

Japanse groet

Lilian, wat is de Japanse groet ook alweer die soms aan het begin- of einde van een Do-In les wordt gezegd?

Sommige docenten kiezen ervoor om aan het begin van de les de woorden "onegai shimasu" te zeggen, meestal in combinatie met een buiging. De woorden hebben een mooie betekenis en uiten dank voor wat je gaat leren en ervaren. Ze echter vertalen als "bedankt" is te kort door te bocht. In de woorden zit ook het besef dat de ervaring - dus dat wat je gaat leren of het effect van de oefeningen - alleen zo is omdat je nu samen bent met deze groep mensen. De anderen horen bij je ervaring. Zonder hen zou het anders zijn.

Je les zou je kunnen afsluiten met de Japanse woorden "arigato gozaimashita". Dit kun je vertalen met: bedankt voor wat ik heb geleerd. Ook hierbij is het bewustzijn dat eventuele andere beoefenaars of docenten bij die ervaring horen. Je bedankt het feit dat het gegeven was om samen te zijn. Er zit ook een spiritueel gevoel bij: je bent alleen samen omdat de Tao jullie heeft samen gebracht. Dat is mooi en daarvoor kun je dankbaarheid ervaren.

Omdat buitenlandse woorden niet altijd aankomen, kiezen veel docenten voor een alternatief. Zo kun je een moment stil zijn met je handen bij elkaar voor je hart. Als je hierbij je duimtoppen tegen je borstbeen plaatst, geef je direct acupressuur op Conceptievat 17, wat het hart opent voor de ervaringen.