Blog

Over de drempel

Je hebt een droom, maar hoe laat je deze uitkomen?

Aan het begin van het jaar, wanneer de nieuwe aankomende Do-In docenten aan hun training beginnen, is er vaak wat onrust in de groepen. Onzekerheid, faalangst, drempelvrees, spanning, overvolle agenda's; van alles komt naar boven tussen iets willen en iets doen.

Laten we van een afstandje kijken naar dit proces. We kunnen het er allemaal over eens zijn, dat wanneer je niets verandert in je dagelijks leven of werk, er niets zal veranderen. Als je je droomleven leidt, is dat prima. Maar waarschijnlijk schrijft iemand zich in voor een opleiding (of boekt een reis, retreat etc) omdat hij of zij voelt dat dit leidt naar een leven met nog meer inspiratie, gezondheid, meer betekenis ervaren, meer innerlijke rust, meer balans et cetera.

Drempelvrees is heel natuurlijk. En ons ego doet vaak ook zijn best om ons bij het oude bekende te houden. Zo sprak ik afgelopen weer een student die totaal in paniek was door tijdgebrek en omdat ze niet alle oefeningen kende. Deze angst blokkeerde haar volledig. Ze had pas één les gevolgd. Ze hoefde dus ook nog niet alle oefeningen te kennen. En toen we even spraken bleek dat ze al had geoefend met medestudenten, al veel Do-In had gedaan en dat ze eigenlijk gewoon op schema liep.

Het is de kunst om je angst te zien en er dan niet naar te luisteren. Juist omdat je voelt dat achter die innerlijke criticus of angsthaas een mooie droom wacht. Om uit oude patronen en gedachten te stappen en de weg die je bewandelt om te buigen naar de weg die voor jou bedoeld is, jouw Tao, werken we in de oosterse geneeswijzen onder andere met acupunten:

Wrijf de pinkzijde van je handen tegen elkaar (Dunne Darm 3) Wrijf je onderrug warm ter hoogte van je taille. Wrijf de overgang van je nek naar je rug warm. Voel je voeten stevig op de grond. Adem diep in naar je Hara, pauze, adem lang uit, blaas hierbij je intentie zachtjes de wereld in: " Ik laat me niet beperken, ik ben vrij om mijn zieledromen te verwezenlijken." En stap de "drempel" over.

Ik wens je een mooie reis. En voor de zekerheid: dit werkt bij zieledromen. Niet bij dromen vanuit een lager bewustzijn zoals verlangens naar grote huizen, mooie kleding et cetera.