Blog

Het belang van verbinding

"Een ziekte van het Hart wordt nooit genezen door alleen medicijnen", is een uitspraak uit het oosten. Om deze gedachte goed te begrijpen, leg ik het begrip Hart (met hoofdletter) uit.

Het Hart in oosterse geneeswijzen staat voor meer dan de krachtige spier die bloed rond pompt. Het Hart is energetisch de keizer(in) van het lichaam, die zorgt dat alle lichaamsfuncties, emoties en gedachten harmonieus samenwerken. Een "ziekte" in deze context is dat wat balans in het Hart verstoort.

Om goed te functioneren, heeft het Hart innerlijke rust nodig. Zorgen, angst, verdriet, frustratie en stress - gevoelens die een crisis bij velen oproepen - verstoren deze rust en verstoren de balans die juist zo hard nodig is om het immuunsysteem goed te laten werken.

Wanneer je bezorgd bent, of angstig, is de stap naar innerlijke rust niet makkelijk zelf gemaakt. Wat heb je daarvoor nodig? Dat kan bijvoorbeeld een therapeut zijn die via een gesprek, acupressuur of een andere methode de energie van het hart weet te bereiken en er rust aan weet te geven. Ook een goed gesprek met een familielid, vriend of vriendin kan dit bieden; iemand kan "zijn hart luchten." Daarnaast kan een Do-In les, yoga, Qigong, pilates, of welke vorm dan ook, je uit de gedachten en emoties halen. De verbinding die je met een ander maakt - of dit nu via woorden, drukpunten of oefeningen is - is helend. Het geeft rust aan het Hart. Waarna je deze zelf beter kunt bewaren.

"Een ziekte van het Hart wordt nooit genezen door alleen medicijnen."

De wijsheid die we uit deze zin kunnen halen, toegepast op dit moment, is dat we elkaar kunnen helpen te ontspannen en daarmee niet alleen emotionele gezondheid, maar ook fysieke gezondheid kunnen ondersteunen. Dat is nu belangrijker dan ooit tevoren.

  • Wil jij meer leren over balans volgende de oosterse geneeswijzen? Informatie over lesdagen in 2021 en de nieuwe online opleiding staan binnenkort in mijn nieuwsbrief.