Blog

Acupressuur voor de zomer - deel 1: Hartbeschermer 8

Wat associeer jij met de zomer? De zomer is het meest “yange” en vurige seizoen, de energie is het warmst en het meest naar buiten gekeerd van alle seizoenen. Tegelijkertijd is ontspanning essentieel voor de zomer-meridianen. Hoe beweeg je mee met de zomer?

Naar buiten treden

Wanneer de temperatuur stijgt en de zon schijnt, krijg je als vanzelf zin om naar buiten te gaan: de terrasjes in de stad zitten vol en mensen genieten in hun tuin. Op een natuurlijke manier zoek je sociale contacten op.

Acupressuur

Via acupressuur kun je op een simpele manier je lichaam helpen afstemmen op de energie van de zomer. Zo kun je jezelf helpen gemakkelijker te genieten en te ontspannen, om te gaan met de zomerse warmte en op die manier alle ruimte te geven aan je energie van je hart, die volgens de Chinese Vijf Elmenten-leer centraal staat in de zomer.

Zelf-acupressuur

In de komende blogs deel ik drie acupunten die je zelf kunt behandelen, of als Do-In- of yogadocent kunt toepassen in je lessen. Het zijn punten van de meridianen die bij het Vuur-element horen, het element van de zomer dat gaat over transformatie, verbinding, bewustzijn en ontspanning. Wanneer je deze punten met regelmaat behandelt, geef je jezelf en anderen op een heel simpele manier een (nog meer) stromende zomer.

HARTBESCHERMER 8 “MIDDEN VAN DE HANDPALM”

Een punt dat ontspanning geeft en daarmee ruimte maakt om te genieten.

Deze tsubo is het Vuur-punt van de meridiaan van de Hartbeschermer en kan daardoor balans brengen in een te vurige energie. Gebruik het bijvoorbeeld bij fysieke ongemakken zoals onrust in je lichaam, spanning op je borstgebied, of slapeloosheid.

Als je de spanning laat zakken met behulp van dit acupunt, ontstaat er ruimte. Je ervaart dan levendigheid, spontaniteit en emoties zoals blijdschap en vreugde. De Hartbeschermer wordt in de Chinese Geneeskunde ook “De minister van plezier” genoemd. Plezier en ontspanning – deze twee kunnen niet zonder elkaar – zijn zó belangrijk voor je gezondheid dat het lichaam er een speciale minister voor heeft in de vorm van een meridiaan. Waarom zijn ze eigenlijk zo belangrijk? Waarom kun je beter niet continu doorwerken? Dat komt omdat pas wanneer je ontspant, je lichaam zelfhelende energie kan activeren. Dit beseffende, begrijp je hoe belangrijk deze meridiaan – en elke dag een glimlach – zijn.

Spiritueel wordt dit punt als verlengstuk van de Hartchakra gezien: wanneer de energie goed stroomt, straal je je eigen puurheid en schoonheid uit. Je bent je bewust van wat bij je past en hoort en brengt dit in de praktijk in je leven, waardoor je straalt.

Locatie van Hartbeschermer 8: In het midden van de handpalm, bij een gebalde vuist onder het topje van de middelvinger. Vanaf dat punt geef je druk naar binnen en iets richting de pink.

Toepassing: Masseer de tsubo 2 minuten op elke hand, of totdat je een diepe zucht slaakt.

Extra oefening: Wrijf je handen samen tot je de warmte in je handpalmen voelt. Maak op deze manier jouw “Minister van plezier” wakker. Wrijf vervolgens met je handen over je gezicht, nek, hals, schouders, armen, borst, rug, benen en voeten. Verspreid het plezier over je hele lichaam, tot in elke cel.