Blog

Acupressuur voor de nazomer - deel 1: Maag 36

Voel je hoe de dagen korter worden en de lucht vochtiger? Van yang bewegen we langzaam naar yin. Het seizoen dat de Chinese leer de nazomer noemt, is aangebroken. Hoe beweeg je daar in mee?

Er hangt nog steeds een duidelijk voelbare yang energie in de lucht, de zonnestralen geven hun warmte aan de aarde. Maar tegelijkertijd is er een neerwaartse beweging voelbaar: de takken planten en bomen hangen onder het gewicht van de vruchten. De zwaartekracht van de aarde trekt alles naar zich toe.

Acupressuur

De nazomer hoort bij het element Aarde. Naast de nazomer, worden de overgangsperiodes tussen seizoenen ook Aarde-perioden genoemd. Tijdens deze overgangsfases stemt het lichaam zich af op de nieuwe vibratie van het seizoen. Via acupressuur op de meridianen die bij het element Aarde horen – de Maagmeridiaan en de Miltmeridiaan – kun je op een simpele manier je lichaam helpen afstemmen op de omslag van yang naar yin. Hierdoor voel je je gevoed, opgeladen en stabiel, met je beide voeten stevig op de aarde.

Zelf-acupressuur

In deze en de volgende twee blogs bespreek ik in totaal drie acupunten die je zelf kunt behandelen, of als Do-In- of yogadocent kunt toepassen in je lessen. Het zijn punten van de meridianen die bij het Aarde-element horen, het element van de overgangsfases dat je kunt associëren met het plukken van de vruchten (ook op figuurlijk gebied), voeding, stabiliteit, ondersteuning, kracht en kalmte. Wanneer je deze punten met regelmaat behandelt, geef je jezelf en anderen op een heel simpele manier een ontspannen nazomer.

MAAG 36 “DRIE MIJLS PUNT OP HET BEEN”

Een punt dat energie en kracht geeft, zodat je gecentreerd je weg kunt vervolgen.

Op fysiek gebied versterkt het de spijsvertering, zodat je meer energie krijgt. Ook geeft het kracht aan de spieren en geeft het energie wanneer je ledematen te zwaar voelen om in beweging te komen.

Als Aarde-punt van de Maagmeridiaan, versterkt Maag 36 de Aarde-kwaliteiten optimaal, ook op emotioneel gebied. Massage van dit acupunt geeft een gevoel van stabiliteit en centrering.

Spiritueel geeft dit punt kracht om in beweging te blijven of te komen. Zeker wanneer je stilstand ervaart in je leven, of moeite hebt in beweging te komen en daardoor blijft hangen in situaties die niet goed voelen, is regelmatige massage van Maag 36 de moeite waard. De naam “drie mijls punt” wordt vaak verklaard door het verhaal dat in het Chinese leger dit punt werd behandeld bij vermoeide soldaten: zij kregen zo energie om nog drie mijl verder te marcheren. Op vergelijkbare manier geeft de Maagenergie je de kracht om verder te gaan als je stilstand ervaart en op te laden bij intense vermoeidheid die je belemmert je levenspad te vervolgen.

Locatie van Maag 36: 3 duimbreedtes (cun) onder de onderrand van de knieschijf, 1 cun vanaf het scheenbeen naar de buitenzijde toe.

Toepassing: Masseer de tsubo 2 minuten op beide onderbenen, of totdat je een diepe zucht slaakt. Je kunt het punt ook pakken tijdens Do-In oefeningen: houd het bijvoorbeeld vast wanneer je over je rug rolt, zo combineer je twee oefeningen die energie en beweging geven op alle niveaus.

Contra-indicatie: Maag 36 wordt afgeraden voor zwangeren. Het brengt de energie zo sterk in beweging dat het de bevalling zou kunnen inleiden. Bij vrouwen die langer dragen dan 40 weken, wordt Maag 36 daarom wel gebruikt in combinatie met andere tsubo's om de bevalling in te leiden. Meer over deze tsubo's lees je in mijn boek Zwanger in Balans.