Blog

Terugblikken en het licht van binnen - steenmeditatie

De filosofie van de winter is er een van stilte van buiten en beweging van binnen: als je meebeweegt met de energie van de winter ben je minder naar buiten gericht en keer je naar binnen, zodat je kunt reflecteren op je ervaringen van het afgelopen jaar. Uit die reflectie komen inzicht en wijsheid voort, kenmerken die volgens de oosterse geneeswijzen worden toegeschreven aan het element Water en daarmee aan de winter. Reflecteren zet je ervaringen in een ander licht, een symbolisch innerlijk licht, en is een voedingsbodem voor persoonlijke groei.

De stilte en teruggetrokkenheid van de winter leert ons om los te laten, en niet te weten, om uit je hoofd te komen en op dieper niveau met je lichaam te verbinden zodat het kan opladen. In de pagane spirituele traditie in Europa wordt al eeuwen een oefening gedaan die dit ondersteunt. Ik zal deze oefening hieronder uitleggen. Lees deze eerst helemaal door voordat je deze gaat doen (alleen al omdat je deze oefening in het donker uitvoert).

Steenmeditatie

Ga op zoek naar een geschikte steen voor deze oefening. Het mag een flink zware steen zijn. Je kunt hiervoor een kristal kiezen, zoals een flinke brok rozenkwarts. Zet je telefoon uit. Ga in een stille ruimte liggen op een bed, in het donker. Als je bang bent in het donker laat je het licht aan. Leg eventueel een speciaal kussentje op je ogen. Dek jezelf toe, zodat je warm blijft.
Leg een steen boven de deken op je onderbuik, precies tussen je navel en schaambeen in. De steen geeft acupressuur op CV3, CV4 en CV5. Dit helpt je naar binnen te keren en op te laden. Hierin is dus een mooie link tussen spirituele beoefening uit het westen en het oosten. Sluit je ogen en geef je over aan de stilte. Geef jezelf de ruimte om al je plannen te laten varen, en om alles wat je voor elkaar hebt gekregen en ook al je fouten van je af te laten glijden. Geef jezelf ruimte en sta open voor wat er gebeurt. Misschien volgt er een intens diepe stiltemeditatie. Misschien krijg je plannen of beelden. Als je merkt dat je gedachten de overhand krijgen, verplaats je je aandacht naar de steen op je onderbuik en keer je terug naar de stilte. Wees zolang als je wilt aanwezig in deze stilte.

Als je voelt dat je uit deze meditatie wilt komen, voel je je lichaam en adem je een paar keer diep in en uit. Beweeg je vingers en tenen. Rek jezelf uit en kom rustig weer in beweging. Misschien wil je wat schrijven of tekenen naar aanleiding van deze ervaring. Als je de tijd neemt om terug te blikken, kun je ook hieruit weer inzichten verkrijgen.