Blog

Meditatie om te aarden

Heb je behoefte om even helemaal tot rust te komen? Of zoek je inspiratie voor de meditatie voor aan het einde van je Do-In- of yogales? De volgende meditatie werkt centrerend, aardend en ontspannend. Het is ook een heerlijke meditatie om te doen vlak voor je gaat slapen.

Het is nog nauwelijks te voelen hier in Nederland, maar volgens de eeuwenoude Chinese agrarische kalender doet de zomer vanaf deze week zijn intrede in het noordelijk halfrond. Overgangen - of dit nu tussen seizoenen is, of tussen andere fases - zijn verwarrend voor ons energiesysteem. Het kost tijd voor het lichaam om zich hierop af te stemmen. De meridianen die je hierbij helpen, zijn die van de Maag en Milt, behorend tot het element Aarde. Deze lopen aan de voorzijde van het lichaam. Wanneer je deze masseert, strekt of in een visualisatie zoals hieronder beschreven volgt, voel je je rustig, krachtig en kun je er weer tegenaan.

Meditatie om te aarden

Ga liggen in een prettige houding. Leg je benen gestrekt op de grond, met je voeten iets wijder dan heupbreedte. Als je last hebt van je rug, kan het fijn zijn om je benen te buigen. Plaats je voeten iets wijder dan heupbreedte, en laat je knieën tegen elkaar rusten. Leg je armen langs je lichaam met je handpalmen naar de hemel gericht, of leg je handen op je buik. Plaats het topje van je tong ontspannen achter je voortanden tegen je gehemelte.

Sluit je ogen. Ontspan de spiertjes rond je ogen volledig. Laat je oogbollen bewegingloos dobberen in de oogkassen. De ogen zijn heel beweeglijke delen van het lichaam, het kan dus best lastig zijn ze nu volledig te ontspannen. Maar zet de intentie om alle spanning rond je ogen los te laten. Ontspan ook je wangen, je mondhoeken en je kaakgewrichten. Neem de tijd om deze gebieden te ontspannen. Bij de kaken houd je gemakkelijk spanning vast. Laat deze met elke uitademing wegvloeien. Misschien merk je dat hierdoor andere gebieden zich ook beter kunnen ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld merken dat er meer ruimte komt bij je schedelrand wanneer je je kaken ontspant.

Breng je aandacht naar je hals en ontspan je hals. Ontspan je sleutelbeenderen. Laat deze breed worden een zakken richting te aarde. Merk misschien op dat dit je meer ademruimte geeft.

Breng je aandacht naar je borstkas. Voel de ruimte tussen de ribben. Tussen de ribben liggen kleine spiertjes die de adembeweging ondersteunen. Soms blijft er wat spanning achter, zet daarom nu de intentie om met je volgende uitademing deze spanning helemaal te laten wegstromen. Laat het zakken naar de aarde. Geef hiermee ruimte aan je longen en hart. En merk misschien op dat ook je bovenrug mee ontspant.

Voel je buik en ontspan je buikspieren. Ontspan ook de ruimte achter je buikspieren. Het kan zijn dat je geborrel voelt of zelfs hoort als je je organen toestaat zo diep te ontspannen. Laat dit er zijn, het is een teken dat je spanning hebt losgelaten en dat de circulatie verbetert. Laat je adembeweging tot naar je bekkenbodem stromen, zodat deze alle ingewanden masseert. Ontspan je liezen en het gebied rond je schaambeen. Ook dit zijn gebieden waar je spanning kunt vasthouden, dus neem de tijd om dit te laten zakken met je uitademing.

Breng je aandacht naar je bovenbenen. Laat de grote spieren in je bovenbenen verzachten, laat ze als het ware smelten. Ontspan ook je knieën. Misschien merk je dat je knieholtes dichter bij de grond komen te liggen wanneer je je knieën zo diep ontspant. Ontspan je schenen, je enkels en wreven. Verzacht de ruimte tussen de middenvoetsbeentjes. En ontspan tenslotte ook de vliesjes tussen je tenen en de tenen zelf.

Visualiseer tijdens je inademing de stroom van je energie tot in de topjes van je tenen, laat je voeden door de verkwikkende energie uit de lucht. En visualiseer hoe tijdens je uitademing alles wat je niet meer nodig hebt met de oude lucht je lichaam verlaat. Ga hiermee verder zolang als je wilt.

Wanneer je deze meditatie wilt afronden, breng je je aandacht naar je onderbuik. Dit is het centrum van je lichaam. Voel hier de beweging van je ademhaling. Neem een extra diepe in- en uitademing. Breng beweging in je vingers en tenen. Draai je enkels en polsen. Rek je uit, of rol over je rug. Rol naar je rechterzij en blijf even liggen totdat je voelt dat je lichaam aan deze positie gewend is. Duw jezelf overeind naar een zittende houding. Breng je handpalmen bij elkaar voor je hart. Glimlach van binnen.