Blog

Kalme groei

In de Lente staat het Houtelement centraal, een van de Vijf Elementen uit de oosterse leer. Het is een periode waarin veel mensen zich een beetje uit balans voelen.

Hout is een prachtig element, maar vaak ook een moeilijk element, met de nodige frustraties en spanningen. Tegelijkertijd draagt het ook zachtheid in zich.  Ik keek vanmorgen naar mijn tuin, daar speelt zich nu precies af wat Hout ook in zich draagt: een enorme wens tot groei, manifestatie. Heel veel planten komen nu met de eerste sprietjes de grond uit. Op dezelfde manier kan het leven in de lente overweldigend voelen. Alsof er zoveel is te zien, te leren, te doen, te ontwikkelen... De Galblaasmeridiaan die bij het Houtelement hoort, helpt keuzes te maken: wat krijgt jouw focus? De Levermeridiaan, die ook bij het Houtelement hoort, is meer yin en geeft je het besef dat je in het begin van een Houtfase niet direct hoeft te kiezen. De plantjes die in het vroege voorjaar opkomen, zijn vaak kwetsbaar en je kunt niet altijd voorspellen of ze het zullen overleven, en of ze zullen uitgroeien tot prachtige planten. Je kunt observeren welke sprietjes eigenlijk uit de Aarde opkomen en pas later beslissen welk kruidje je wiedt en welk kruidje je extra water wilt geven zodat het kan groeien. De ruimte die de Leverenergie geeft, is verzachtend en ontspannend, en brengt rust in de dynamiek van de Lente.

3 dingen die je kunt doen om de Leverenergie deze ruimte te geven: - Masseer Lever 3 (behalve als je in verwachting bent) - Strek de zijdes van je lichaam - Visualiseer wat zich bij jou wil manifesteren op dit moment. Welke plannen heb je? Wat wil je allemaal doen, leren, lezen? Zijn er dingen die duidelijk jouw voorkeur hebben? De Galblaas-energie helpt je om die vast meer aandacht te geven. En besef bij de andere dingen, dat geen een kiem binnen enkele dagen in een boom is veranderd. Ook jij mag alles de tijd geven om rustig te laten groeien.