Blog

Je bent een chocoladecroissant

Kinderen hebben soms van die heerlijk diepzinnige opmerkingen. Zo wordt ik vaak geïnspireerd door mijn dochter van 6 jaar die mensen vergelijkt met chocoladecroissants.

"Want", zo zegt ze "van croissants vallen steeds kruimels af, net zoals bij mensen die door goed naar zichzelf te kijken, minder goede gewoontes loslaten." Ik vind dat een heel leuke vergelijking: oude patronen laten vallen, zoals de kruimels van een broodje.

Maar de vergelijking is nog niet klaar. Ze vervolgt: "Daarna kom je uit bij het lekkerste stukje, de chocolade. En als je alle onaardige dingen van jezelf hebt losgelaten, kom je ook uit bij het beste stukje van jezelf."

Ja, precies! Denk ik. Een chocoladecroissant als symbool voor persoonlijke transformatie. Het Taoïsme leert dat wanneer je je aangeleerde patronen en denkwijzen loslaat, je uitkomt bij je pure, eigen energie, de yuan-ki oftewel je innerlijke diamant. Wanneer je hiermee in contact staat voelt dat krachtig, prettig en eigen. Verschillende fysieke oefeningen en meditaties in Do-In zijn hierop gericht.

Soms zijn oefeningen echter niet nodig. Eén simpel en pakkend voorbeeld, zoals dit van de chocoladecroissant, kan je ook laten realiseren welke kruimels jij nu mag laten vallen, om uit te komen bij jouw kern en daarvan te genieten.

Deze blog is ook gepubliceerd op Yoga International.