Blog

Ja zeggen als het kan, nee als het moet

In Do-In maken we gebruik van verschillende cycli uit de Chinese geneeswijzen en het Taoïsme. In deze cycli zijn de vijf elementen uit de Chinese geneeswijzen met elkaar verbonden. Ze voeden elkaar en houden elkaar in toom. Dit geeft balans in lichaam, geest en ziel. Deze balans kun je uitermate goed ondersteunen als je bewust je oefeningen kiest bij Do-In. Maarneer gebruik je welke cyclus? Een korte blik op de Shen- en de Ko-cyclus

Lieve mama, strenge papa

De Shen-cyclus is de ‘lieve mama’, de voedende cyclus. Kies deze volgorde wanneer je wil voeden, ondersteunen, tot rust brengen. Deze heeft meer yin energie in zich. De Ko-cyclus kun je zien als een strenge papa die ‘nee’ zegt. Deze heeft meer yang kwaliteit. Soms is de papa niet streng genoeg en is het kind te vrij. Het kind wordt dan dominant en veroorzaakt klachten. Een voorbeeld: de Lever wordt dominant en maakt dat iemand snel geïrriteerd is. Soms is de vader te streng, en toomt hij teveel in. Het kind-element wordt in dat geval onzeker, klein, zwak.

Andere aanpak

Beide vragen een andere aanpak. Om bij de Lever als voorbeeld te blijven: om die via de Ko-cyclus te remmen, dien je metaal (Longen) te versterken. Dit kun je door het Metaal element te voeden via de Shen cyclus. Je voedt de vader dan via zijn eigen moeder. Vervolgens kun je het Hout-element van de Lever inperken door Metaal met hout verbinden. Dat kan via acupressuur: masseer bij de nagelriem van beide duimen. Dit is Long 11, die Metaal en Hout met elkaar verbindt. Je kunt ook diep en rustig ademen (Metaal) om hout te kalmeren, of strekkingen voor de Longmeridiaan afwisselen met strekkingen voor de Levermeridiaan.

Verzachten

Op dezelfde manier kun je een strenge papa verzachten. Dit doe je via het element Vuur. Als je je duimmuis masseert (Long 10) verbind je Vuur en Metaal, wat de strenge kantjes van iemands persoonlijkheid afhaalt, en rigide gedrag verzacht. Zo krijgt de Lever meer ruimte voor de energiestroom, wat zal leiden tot creativiteit en gevoel van ontspannen ruimte. Ook hier kun je weer met strekkingen of energie-oefeningen werken voor het Vuur element en Metaal element. Wissel deze enkele keren af, zodat de energie verbonden is. Talloze voorbeelden van strekkingen vind je in mijn boeken Do-In, tao yoga voor gezondheid en energie, en in Zwanger in Balans.

Shen als het kan, Ko als het moet

Werk gericht met de Ko-cyclus en niet meer dan nodig is, is mijn aanpak en advies. Je hebt de Franse opvoedstijl: ja zeggen als het kan, nee zeggen als het moet. Die kun je op deze cycli toepassen: Shen-cyclus als het kan, Ko-cyclus als het moet.