Blog

In verbinding

Deze blog schrijf ik naar aanleiding van een workshop die ik geef, De zes magische factoren van een harmonieuze menopauze. Natuurlijk doen we meridiaan strekkingen, acupressuur en meditatieve oefeningen uit Do-In. Een van de andere factoren die ik onderscheid, is levensstijl. En voor vrouwen in de overgang gelden daar dezelfde waarden voor als voor iedereen, altijd. Omdat ik veel gesprekken heb gevoerd met cursisten en coachees afgelopen weken, voel ik me geïnspireerd er vast over te schrijven.

Wu wei

Het taoïstische principe Wu wei, wat vaak wordt vertaald als doen door niet te doen, is de kern. Het gaat er hierbij niet om dat je niets doet. Het gaat erom dat je wilskracht, dus doen omdat je víndt dat je het móet doen, of hoort te doen, laat varen. Hierdoor zullen de dingen die je doet, moeiteloos gebeuren. Alsof je met de stroom mee zwemt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want die wilskracht wordt heel erg bewonderd vanuit onze maatschappij. Dus je staat zeker voor een uitdaging. Als vrouw des te meer, omdat zonder het wilskrachtige feminisme, dat oproept gelijk te zijn aan mannen, we de vrijheden niet zouden hebben die er nu zijn. Maar die wilskracht is té yang. De overvolle agenda waarin het resulteert, kost kostbare yin-en, wat vrouwelijke energie is. Ik nodig vrouwen uit hun vrijheden te bewaren en bewaken indien nodig, maar die te gebruiken door goed voor zichzelf te zorgen. Wat heb je nodig?

Geen energie verliezen

Dit verzin ik niet zelf, maar zie ik keer op keer bij consulten met vrouwen van alle leeftijden. Dus, hoe richt je je leven in zonder je energie te verliezen? Een sleutel hierbij is ook weer yin. Yin staat voor voelen, de stilte in jezelf durven aangaan en leven vanuit verbinding met jezelf. Dat levert waarschijnlijk een stuk minder volle agenda op. Vrijwel iedereen geeft namelijk aan behoefte te hebben aan rust (yin).

Het nieuwe feminisme

Ik noem dit wel eens het nieuwe feminisme, maar er is natuurlijk helemaal niets nieuws aan. En ik raad het als levenshouding aan voor iedereen. Het is zo oud als de traditionele Chinese en Japanse geneeswijzen: je afstemmen op jouw energie. Dat kan simpel zijn. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je voortaan als je thuiskomt eerst een kop thee drinken, voordat je met het volgende aan de slag gaat. Heel veel dingen die ‘moeten’ kunnen immers best even wachten. Of 3 keer diep en langzaam in- en uitademt steeds wanneer je iets afvinkt van je to-do lijst. Het kan ook zijn dat je ontdekt dat je grotere wijzigingen in je levensstijl wilt aanbrengen. Of dat je ontdekt dat het niet zozeer gaat om wát je doet, om om welke mindset je daarbij hebt.

Het zal zijn vruchten afwerpen. Leven in verbinding met jezelf, geeft een gelukkig en vrij gevoel, omdat je energie veel beter stroomt. Vooral in de menopauze, waarin het lichaam van een vrouw grote veranderingen doormaakt, is deze Wu wei goed en snel te voelen. Maar Wu Wei gaat altijd op, voor iedereen.