Blog

Hoe speel je in met je Do-In beoefening op de energie van het nieuwe jaar?

Ik vind astrologie fascinerend en reken elk jaar uit wat de energie voor het jaar zal zijn, het liefst gebruik ik hiervoor het Japanse systeem, de Nine Star Ki.

Dit jaar, tot begin februari 2023, staat in het teken van het getal Aarde 5. Dat is het middelste getal van de 9 getallen die in Nine Star Ki een rol spelen. Hiermee kun je Aarde 5 ook zien als het midden van een wip of weegschaal. Er is een punt van balans, maar er zijn ook uitersten. Dit jaar is hiermee potentieel een jaar van uitersten, creatie, maar ook destructie en vooral de behoefte om het midden hierin te vinden zodat de juiste keuzes kunnen worden gemaakt. Destructie hóeft niet destructief te zijn wanneer deze kracht wordt gericht op patronen die ons of de wereld niet meer dienen.

Wat kun je hier nu mee in Do-In? Ik geef je twee voorbeelden ter inspiratie. Allereerst kun je bewegingen 5 keer herhalen. 5 wordt in veel numerologische systemen gezien als een aantal dat balans brengt. Maak bijvoorbeeld 5 squats, zoals te zien op de afbeeldingen hieronder. Of twist 5 maal naar beide zijdes. Veel Do-In oefeningen lenen zich voor een dynamische uitvoering en je zult merken dat de vijf herhalingen een bepaalde rust geven.

Daarnaast kun je bewust veel oefeningen voor het Aarde-element en de Maag- en Miltmeridianen integreren. Deze versterken namelijk onze centrering, waar we dit jaar extra behoefte aan hebben. Op de afbeelding bij dit stuk zie je hoe je met je hiel over je onderbeen kunt strijken om de Maagmeridiaan te masseren. Deze oefening geeft rust, en versterkt je spijsvertering. Wanneer je in verwachting bent, masseer je alleen de onderste helft van je onderbeen met deze techniek.