Blog

Het oude kind

Als volwassenen helpen we kinderen hun weg te vinden in het leven. We leren ze regels en manieren. Niemand zal echter ontkennen dat we ook heel veel kunnen leren van kinderen. Laozi, de taoïstische leraar (naar hem wordt regelmatig verwezen met ' het oude kind') liet ons dat al zien.

Als volwassene is het belangrijk om de speelsheid en de magische beleving van het leven die zo kenmerkend zijn voor kinderen te behouden of terug te vinden. Dit houdt je nieuwsgierig. En wanneer je nieuwsgierig bent, bekijk je het leven met een onderzoekende blik. Het geeft vanzelf de mindfulness waar zoveel mensen naar op zoek zijn.

Dit onderwerp kwam ter sprake toen Anne Simone Kensho me interviewde voor haar online Summit Finding Your True North. We bespraken hoe de meditatieve verhalen die ik schreef voor kinderen in mijn nieuwste boek Reis mee naar de Adelaar op een speelse manier leert omgaan met lastige ervaringen of gevoelens. Wanneer ouders uit het boek voorlezen, stappen zij op hun beurt in de magische wereld die zo makkelijk te betreden is voor kinderen. In het boek leer je verschillende krachtdieren kennen. Ze helpen je vervelende gevoelens los te laten, ingewikkelde dingen beter te begrijpen, en bijvoorbeeld samen te werken. Via een down to earth sjamanistische aanpak (ja, dit kan zeker hand in hand gaan) gaan kinderen - en ouders - op droomreis. Voor beiden is dit fijn leerzaam: kinderen leren hoe ze zich staande kunnen houden in het leven. En volwassen leren op een speelse, intuïtieve manier naar ingewikkelde dingen te kijken. Ook geeft samen op droomreis gaan een bijzondere verbinding tussen ouders en kinderen.

Reis mee naar de Adelaar is binnenkort te koop. De Summit Finding your true North vindt plaats in september. Het interview met mij wordt op 25 september uitgezonden. Opgeven voor dit gratis event kan via https://annekensho.mykajabi.com/yourtruenorth