Blog

Gastblog: GEBUNDELDE KRACHTEN - PILATES EN DO-IN

Hoe vullen Do-In en Pilates elkaar aan? In deze gastblog lees je de inzichten van Pilates- en Do-In Docent Friedeke Verkleij, eigenaresse van Pilates Principles.

Pilates is gebaseerd op de methodes en concepten van Joseph H. Pilates (1880-1967). Alle bewegingen worden uitgevoerd vanuit een juiste lichaamshouding, heel gecontroleerd. Ademhaling is een belangrijk aspect, alsmede ontspanning en een goed voedingspatroon. Pilates is eigenlijk een filosofie, een levensstijl. Het gaat niet alleen om het correct uitvoeren van een beweging, maar ook om het ‘waarom’.

Do-In is een hele effectieve vorm van yoga. Vanuit innerlijke kracht en rust, twee hele belangrijke componenten. Vanuit de basisprincipes kracht en rust leer je bewegingen te maken, die “instant feedback” geven in je lijf. Do-In: ‘het openen van de kanalen en het vergemakkelijken van de energiestroming langs bepaalde routes’. (Shizuto Masunaga) Dit kan tot stand gebracht worden door het strekken en bewegen van je ledematen of door het masseren van de energiekanalen.

Inspiratie in oosterse en westerse vormen

Joseph Pilates was een lichaamstherapeut en holistisch denker, die zijn tijd ver vooruit was. Hij heeft altijd een sterke mening gehad over het feit dat visualisatie en fysieke training het lichaam sterk en soepel kon maken. Als kind met een zwakke gezondheid zocht hij inspiratie in de oosterse en westerse vormen van inspanningstechniek. Hij noemde zijn methode “The Art of Contrology”. Door het beheersen van je lichamelijke conditie ontstaat er een balans in je lichaam, je instant feedback is een goed gevoel, een vorm van geluk. Pilates ontdekte dat de combinatie van visualisatie, inspanning en strekoefeningen mentale kracht geeft.

Lichaam en geest: energetisch geheel

Do-In komt uit het taoïsme, het oudste filosofische systeem uit China en de traditionele Chinese geneeswijzen. Lichaam en geest zijn een energetisch geheel. Binnen het universum staat alles met elkaar in verbinding. Binnen het energetisch geheel bestaat alles uit ki of chi (Chinees). Do-In is gebaseerd op vijf transformaties, de vijf elementen. Alles is in ontwikkeling, ontstaat, groeit en bloeit, maar vervalt en vergaat en is weer voeding voor iets nieuws. De voortbrengende, voedende kracht, oftewel: Shen-cyclus en een beheersende kracht, de ko-cyclus. Wanneer de elementen in balans zijn, zijn deze krachten overal even sterk en is er evenwicht, balans. Een ander model om de oefeningen van Do-In toe te passen is de Chinese klok. Bij deze volgorde stimuleer je de natuurlijke doorstroming van energie in je lichaam. In de 24 uur van de dag stroomt de energie (ki) namelijk in een bepaalde volgorde door de energiekanalen. Het verschil met de vijf elementen is dat meridianen elkaar daar beïnvloeden.

Hara en Powerhouse

Vanuit de Oosterse gedachte weten we dat de buik het krachtcentrum van ons lichaam is. De ‘hara’ is het gebied tussen ribbenkast en schaambeen. O.a. onze spijsvertering vindt hier plaats. Je zou kunnen zeggen dat dit gebied het meest belangrijke gebied is in ons lichaam, het is de bron van onze energie. We halen voedingsstoffen uit ons eten en zetten dit om in energie. Daarnaast is het natuurlijk ook een gedeelte van ons lijf waar emoties voelbaar zijn. In de vechtsport wordt de ‘hara’ gezien als “zwaartepunt”, het geeft kracht, stabiliteit, rust en focus. Bij een laag zwaartepunt sta je stabieler.

Bij Pilates spreken van ‘powerhouse’. We zouden dit kunnen vertalen in “core” of “kern”. Waar het om gaat is het bekkengebied. Je zou kunnen spreken van een ‘inner unit’, een combinatie van spieren die samen een eenheid vormen. Het zijn houdingsspieren: middenrifspier, transversus abdominus, bekkenbodemspieren en multifidus.

Werken met visualisaties

Werken vanuit ‘hara’ of ‘powerhouse’ betekent dat je je aandacht naar binnen brengt, naar je buik, naar je kracht, je zwaartepunt. Je werkt met visualisaties, maar je trekt ook letterlijk je navel naar je wervelkolom. Soms spreek je van een “spons achter je navel”. Alsof deze in een bak met water ligt, je bekkengebied. Je visualiseert alsof je die spons uitknijpt, hierdoor trek je de buikspieren “vacuüm”. Of je visualiseert een corset, die je strakker kunt trekken naar gelang de uitdaging van de oefening.

Kracht, focus en stabiliteit

Bij zowel Do-In als Pilates is het gebruik van ‘hara’ of ‘powerhouse’ een ondersteuning in je bewegingen. Het geeft kracht, focus en stabiliteit. Een mooi voorbeeld uit het Pilates repertoire waarbij de meridianen van Blaas en Nier, met als “toetje” Long en Dikke Darm aangesproken worden.

Oefening: Bicycle

  • Hoe gaat deze beweging? Lig op je zij. Het bovenste been maakt een fiets-beweging vooruit en achteruit.
  • Focus Pilates: het trainen en rekken van de heupspieren (TA, sartorius, quadriceps), bilspieren (gluteus) en hamstrings. Het stabiliseren van de romp. (erector spinae, rectus abdominis)
  • Focus Do-In: galblaas, blaas en nier, maag en milt.
  • Eindig: bovenste knie ontspant voor je op de grond, bovenste arm strekt uit naar boven/achter. Verleng vanuit duim-wijsvinger naar borst (long 1). Wanneer je de twist iets verder uitrekt, ribbenkast, heup, bovenbeen naar voet, werk je ook nog galblaas.

De elementen als choreografie

Conclusie: Ik zie zo veel overeenkomsten in de filosofie van Pilates en Do-In. Wanneer je de bewegingen van Pilates op een rustige manier uitvoert en gaat voelen waar ze voor bedoeld zijn, komt er meer flow in de serie van bewegingen. De elementen of Chinese klok zouden de choreografie kunnen zijn voor je les. Maar de daadwerkelijke kennis van Do-In, niet eens de Traditionele Chinese Geneeswijze, maar zeker wel de werking van de meridianen, is een absolute meerwaarde voor Pilates. Voor mij is de toevoeging van Do-In een letterlijke verdieping. Van beweging naar spier naar meridiaan. De instant feedback is duidelijk voelbaar.