Blog

De balans op hete dagen ligt op het puntje van je tong

Een flink aantal jaar geleden stond ik voor een uitdaging. Het woord “challenge” werd toen nog niet gebruikt voor elke beproeving, maar zou er zeker op van toepassing zijn. Het was een energetische test die onderdeel was van een intensieve trainingsweek waarvoor ik me had opgegeven.

Het was snikheet, droog en de zon scheen oogverblindend fel. Ondanks de brandende hitte, was het de bedoeling dat we midden op de dag uren zouden lopen door een zanderige, woestijnachtige omgeving, zonder eten of drinken. Ik zal eerlijk bekennen dat ik niet uitkeek naar dit onderdeel van het programma. Waarschijnlijk zou ik me niet eens hebben opgegeven voor deze training als ik van tevoren had geweten op welke manieren we de grenzen van onze mogelijkheden zouden opzoeken die week – ik hou er niet zo van mijn lichaam te plagen. Maar nu ik er was, besloot ik te vertrouwen op mijn kracht, ervaring en intuïtie. Ik stond aan het begin van mijn carrière. Veel van de theoretische kennis die ik had opgedaan, moest ik nog in de praktijk ervaren. Daar was dit een uitgelezen kans voor. Ik besloot “kan-ro” (zie onderstaande uitleg) toe te passen. Een simpele oefening die je altijd kunt doen, behalve wanneer je praat. Aangezien deze tocht in absolute stilte moest plaatsvinden, was dat geen bezwaar. Om een lang verhaal kort te maken, ik was verrast door het resultaat. Mijn ademhaling bleef rustig en regelmatig, ook wanneer we over hoge duinen klommen. Ik bleef alert, ondanks de duizelingwekkend hoge temperatuur. En boven alles viel me op dat ik nauwelijks dorst had. In een rustig tempo volgde ik mijn weg. Stap na stap. Kilometer na kilometer, tot het eindpunt.

Kan-ro Kan-ro is een simpele houding van de tong: je plaatst het topje van je tong ontspannen achter je voortanden tegen je gehemelte. Als je een flexibele tong hebt, kun je deze ook verder naar achteren laten glijden richting je gehemelte. Dit is echter niet nodig om effect te boeken. Kan-ro sluit je energiekringloop, het verbindt twee krachtige energiekanalen, het Conceptievat dat midden over de voorzijde van je lichaam loopt, en het Gouverneursvat dat midden over de achterzijde van je lichaam loopt. Wanneer deze verbonden zijn, ontstaat er een energetische kringloop in je lichaam, die De Kleine Hemelse Kringloop wordt genoemd. Deze ondersteunt optimaal gebruik van je energievoorraad, waardoor je je bijvoorbeeld ook beter kunt afstemmen op de hitte. Ook wordt deze oefening gebruikt als ondersteuning van meditatie, heling, en bewustzijnswerk.