Blog

De vergeten kraamtijd

‘Kijk háár nou!’, hoor ik, en ik kijk over wie de vrouwen in kwestie joelen. Uit de rode auto op straat stapt een vrouw, behoedzaam en een beetje wankel.

Uit het heen en weer geroep dat volgt, begrijp ik dat deze vrouw afgelopen nacht is bevallen, en nu haar andere twee kinderen naar school brengt. Ze probeert er zelf nonchalant bij te kijken, maar volgens mij weet ze zelf best dat het op zijn zachtst gezegd niet vanzelfsprekend is dat ze deze morgen zelf naar school rijdt, alsof er niets is gebeurd. Haar baby’tje is overigens thuis en daar ben ik blij om.

Zowel energetisch als fysiek gezien, is een bevalling iets heel bijzonders. Iets groots. En het lijkt wel alsof steeds meer vrouwen dat willen vergeten. Maar al te vaak zag ik vrouwen binnen een week na hun bevalling weer in de sportschool waar ik Do-In gaf, zelfs bij lessen als bodypump. Dit leidt regelmatig tot klachten die moeilijk verholpen kunnen worden, zoals buikspieren die niet meer hechten. Gevolg? De rest van je leven een papperige buik, en minder kracht in bekken en buik.

Na een bevalling is je lichaam, je energie, kwetsbaar. Het lichaam is geopend op een manier waarop het maar zelden doet. Het bekken, wat ik zie als je fundament, en ook als een schaal waarin je levensenergie bewaard wordt, is erna week en krachteloos. Het heeft een behoorlijke tijd nodig om te herstellen. In het oude China werd vrouwen aangeraden eerst weken thuis te blijven, goed gekleed, en verwend door anderen die voor haar kookten (bijvoorbeeld de kippensoep, waarover ik in mijn boek Zwanger in Balans schrijf). In de Chinese geneeswijzen wordt de kraamtijd als heilig gezien. Het is een periode waarin vrouwen hun levensenergie op diep niveau kunt beïnvloeden, als een reset. Als een vrouw in deze periode goed voor zichzelf zorgt, en laat zorgen, kan ze sterker worden dan voor haar zwangerschap. Als ze in deze periode aan zichzelf voorbij gaat, zal het herstel veel trager verlopen. Haar volgende kans om haar energieniveau te herstellen is een volgende zwangerschap met energie-wijze kraamtijd, óf de overgang, die mits goed beleefd op dezelfde manier een reset van de energie kan zijn. Ik ben benieuwd of ik de vrouw weer op het plein zie na het weekend. Hopelijk besluit ze strakjes, als ze vermoeid thuis komt, om eerst maar eens goed van haar kraamtijd te genieten.