Blog

De essentie van de Makko-Ho in Nederlandse bibliotheken

Als auteur is het altijd spannend hoe je nieuwste boek ontvangen zal worden. Daarom is voor mij het nieuws dat de Nederlandse bibliotheken 47 exemplaren bestellen van de Essentie van de Makko-ho en de Strekkingen van Masunaga fantastisch nieuws! Hieronder lees je de recensie van NBD Biblion:

De essentie van de Makko-ho en de strekkingen van Masunaga : open in tien minuten je meridianen en verbeter je gezondheid en vitaliteit met deze twee Do-In-series / Lilian Kluivers ; fotografie: Patricia Börger ; illustraties: Nina Kleingeld, Stikstof Studio. - [Nederland] : [uitgever niet vastgesteld], [2019]. - 126 pagina's : illustraties ; 24 cm.

Oefenboek met twee series stretchoefeningen gebaseerd op Tao-yoga (Do-In). Na een inleiding volgt uitleg over de twee series: Makko-ho en Masunaga. De Makko-ho bestaat uit vier strekkingen en heeft als doel de natuurlijke beweeglijkheid van de wervelkolom te herstellen. De Masunaga kan gezien worden als aanvulling op Makko-ho en bestaat uit zes strekkingen en heeft als doel de circulatie van de levensenergie in balans te brengen. In woord en beeld (zwart-wit) worden de eenvoudige oefeningen duidelijk uitgelegd. In een apart hoofdstuk wordt aandacht besteed aan aangepaste versies bij beperkingen en blessures. Wat het effect is van de oefeningen op de verschillende organen en op je geest wordt bij elke strekking uitgelegd. Daarnaast worden de positieve effecten van de series op de gezondheid nog in een apart hoofdstuk benoemd. Handig is het overzicht achterin met kleine zwart-witafbeeldingen van de diverse strekkingen, gevolgd door gegevens over de auteur en een literatuurlijst. De auteur is oprichter van Do-In Academy, en heeft eerder twee boeken geschreven. Goede heldere uitleg, fijne series om (thuis) te doen. Het boek is een goede aanvulling voor Do-In-, yoga- en shiatsu-docenten.