Blog

Acupressuur voor de zomer - deel 3: Hart 7

Hart 7, heet "Poort naar het Shen" en is een punt om je stabiliteit en bewustzijn mee te versterken.

De fysieke werking van deze tsubo is, dat het hart ontspant. Het brengt daarnaast gedachten tot rust en kalmeert de ademhaling.

Emotioneel gezien geeft het stabiliteit. Stel dat je examenvrees hebt, of je niet prettig voelt bij het gezelschap waarin je verkeert, dan geeft massage van Hart 7 stevigheid en rust.

Spiritueel: Zoals de naam van de tsubo al aangeeft, is het een “poort” voor “Shen”. Met “Shen” bedoelen we in de Chinese Geneeskunde het bewustzijn op verschillende niveaus. Onder meer het bewustzijn dat alle processen in het lichaam reguleert. Shen heeft innerlijke rust en emotionele stabiliteit nodig. Is er onrust, dan kan de Shen moeilijk aarden in het lichaam. Hierdoor verlies je energie, word je nóg onrustiger en krijg je last van slapeloosheid en spanningen. Met Hart 7 nodig je Shen uit naar zijn “woonplaats”, het Hart. Hierdoor kom je tot rust, voel je je beide benen op de grond, krijgt je een helder bewustzijn, overzicht en energie voor zelfheling.

Locatie van Hart 7: Aan de binnenkant van de arm, op de polsplooi, in lijn met de pink. Toepassing:
Masseer dit gebied, of plaats het topje van je duim op Hart 7 tijdens meditatie. Merk dat je dieper inademt en langzamer uitademt en dat je contact maakt met innerlijke stilte. De naam van dit punt bevat het woord "poort". Een deur of poort moet goed geolied zijn om open en dicht te gaan; bij Do-In harmoniseer je dit punt steeds wanneer je met de polsen draait, de polsen strekt of ze op een andere manier opent en beweegt. Het is dan alsof je de scharnieren van de poort smeert.