Blog

Acupressuur voor de nazomer - deel 2: Milt 6

MILT 6 “DRIE YIN PUNT”: Een punt om je yin energie te versterken, wat kracht geeft vanuit diepe rust.

Milt 6 bundelt de krachten van de meridianen van Nieren, Lever en Milt – de drie yin meridianen in de benen. Het heeft een krachtige fysieke werking en wordt veel gebruikt om de yin energie te balanceren. Behandeling van Milt 6 laat gestagneerd bloed weer stromen. Om deze reden wordt dit punt veel behandeld bij vrouwen die menstruatieklachten hebben. Ook bij overgangsklachten geeft Milt 6 verlichting, omdat deze klachten meestal voortkomen uit een tekort aan yin of een blokkade in een van de drie meridianen die dit acupunt verbindt.

Emotioneel gezien vermindert Milt 6 onrust en verbetert daarmee ook de nachtrust.

De spirituele werking van Milt 6 is dat het diepe verbinding geeft met jezelf. Het punt balanceert de drie yin meridianen van de benen. Yin energie staat voor rust, stilte en opladen. Behandeling van Milt 6 draait het volume van gedachten omlaag, zodat je in contact komt met de stem van je innerlijk zelf – deze is veel wijzer dan je gedachten. Milt 6 is daarmee een tsubo die je goed kunt vasthouden tijdens meditatie.

Locatie van Milt 6: Aan de binnenkant van het onderbeen, net achter de rand van het scheenbeen, drie duimbreedtes boven het dikste stuk van je enkelbot.

Toepassing: Masseer dit gebied, of plaats het topje van je duim op Milt 6 tijdens meditatie. Maak contact met de stilte in jezelf. Stel eventueel een vraag aan je innerlijk zelf.

Contra-indicatie: Zwangerschap. Net als Maag 36 kan Milt 6 een bevalling opwekken. Het wordt daarom regelmatig gemasseerd tijdens een zware of stagnerende bevalling. Meer over acupressuur tijdens de zwangerschap lees je in mijn boek Zwanger in Balans.