Blog

Acupressuur in de winter - deel 2: Nier 1

NIER 1 “BORRELENDE BRON”

Sluit je ogen wanneer je Nier 1 masseert. Verzacht je ogen en breng je aandacht naar binnen. Maak contact met de voedende stilte die altijd achter je gedachten aanwezig is.

Op fysiek gebied voedt Nier 1, als een bron waar fris water uit stroomt, het lichaam. Daar waar “lege yang” – onrust die ontstaat doordat je de connectie met yin-energie mist – voor spanningen zorgt rond de schouders en de nek, trekt Nier 1 die energie omlaag en vult de yin energie aan. Dit geeft fysieke verzachting. Vaak slaak je bij massage Nier 1 vanzelf een diepe zucht – een teken dat het lichaam ontspant.

Deze ontspanning werkt ook emotioneel en mentaal door. Nier 1 kalmeert wanneer het onmogelijk voelt om rust te nemen (“Want er moet nog zo veel gebeuren en stel nou dat...”). Ook hier zit de emotie angst in de weg (Zie de uitleg bij Blaas 23). Tegelijkertijd kan Nier 1 ook beweging geven wanneer de energie is “bevroren”. Zoals de eerste bron die in de lente ontdooit, verzacht Nier 1 verstarde gevoelens en opent de je blik voor het grotere geheel.

Wanneer je de tijd neemt voor behandeling van Nier 1, bijvoorbeeld tijdens een meditatie, kun je merken dat Nier 1 grondt. Dat is de spirituele werking. Doordat het punt zowel fysiek als mentaal ontspant, komt het lichaam gemakkelijk in verbinding met de zelfhelende energie. Alsof je bent aangesloten op een bron, komt het lichaam in de gelegenheid op te laden. Dit betekent overigens niet dat je altijd vol energie zit na behandeling van Nier 1. Wanneer er sprake was van lege yang, zoals hierboven besproken, is er grote kans dat je de vermoeidheid voelt die achter de onrust verscholen lag. Je hebt dan langer de tijd nodig om te herstellen. Herhaal de massage van Nier 1 regelmatig en neem meer rust.

Locatie van Nier 1: onder de voetzool, net onder de bal van de voet. Wanneer je de knokkels van de kleine teen en grote teen naar elkaar duwt, ontstaat op dit punt een plooi.

Toepassing: Geef met warme duimen zachte druk op dit punt, of masseer in cirkels. Dit kan gewoon door de stof van je sokken heen, zodat je voeten warm blijven – ook in de winter.