De Nierenergie - onze batterij

2018-16-04

Hoe voel jij je? Wist je dat je een eigen batterij hebt, en dat je daar invloed op hebt? Deze ‘batterij’, zoals ik het nu simpel omschrijf, is sterk verbonden met de energie van onze nieren.
Je kunt deze batterij vergelijken met een kom water, dat verwarmd wordt boven een vuurtje.

Het kommetje water is symbool voor de yin energie in je lichaam. Deze energie geeft je de mogelijkheid te herstellen, te rusten. Het kommetje water moet dus voldoende gevuld zijn, zodat je voldoende yin energie hebt.
Daarnaast moet het vuurtje voldoende branden. Dit staat symbool voor yang, de actieve, verwarmende energie. De verhouding tussen deze twee types energie wil je het liefst precies in balans hebben.

Stoom


Is het kommetje water gevuld (yin) en brandt het vuurtje voldoende (yang), dan ontstaat er stoom, oftewel de ki/energie, die het lichaam dagelijks voedt en animeert.
Helaas ligt de balans niet altijd in het midden. Wanneer er yin tekort is, voel je je bijvoorbeeld vaak onrustig of gestrest, slaap je slecht, heb je dorst, of bijvoorbeeld jeuk.
Om het yin aan te vullen bij tekort kun je beginnen met voldoende drinken, groenten en fruit eten, rust nemen en werken met acupunten: wrijf bijvoorbeeld onder je binnen-enkels. Ook kun je rustige strekkingen doen.
Yang tekort merk je juist aan heel andere symptomen, zoals kou, vermoeidheid, geen dorst, een bleek gezicht en langzaam vooruitkomen.
Om het yang aan te vullen hou je jezelf bijvoorbeeld voldoende warm, eet je bereid voedsel dat niet te zeer verkoelend voelt, kun je actiever bewegen en stevig warm wrijven bij je onderrug en bovenrug.
Dagelijks de tijd nemen voor jouw eigen balans, kan een enorm verschil maken in hoe je je voelt.