De kracht van kleine rituelen

2018-01-06

Ik was net 23 jaar geworden en stond oog in oog met mezelf. Direct na een onverwachte bijna dood ervaring, kreeg ik enkele heldere inzichten die mijn leven veranderden. Ik besefte dat een lichaam, mijn lichaam, een uiting is van energiepatronen. Simpel gezegd: als je veel moe bent, vertelt dat iets over jouw energiepeil. We zeggen immers ook: ‘ik voel me futloos/krachtig/ energiek/ uitgeput’. Dit zijn allemaal verwijzingen naar ons gevoel van energie.
Mijn levensstijl (studeren, werken en vooral heel veel doen) begreep ik, was op dezelfde manier een uiting van mijn gedachtepatronen. Maar patronen zijn te veranderen en ik besloot dat te doen. Ik wilde niet langer leven naar maatschappelijke verwachtingen, maar volgens de waarden die voor mij belangrijk waren.
Ik realiseerde me toen nog niet hoe Oosters deze inzichten waren, maar voelde de oude wijsheid ervan.

Als een ritueel begon ik dagelijks Do-In, acupressuur en meditatie te beoefenen om mijn energie te verfijnen. Koken werd een ritueel waarmee ik mezelf bewust voedde. Stap voor stap verfijnde ik mijn dagelijkse patronen. Alsof ik een nieuwe taal ging studeren, oefende ik, bewust van de stappen die nog gezet mochten worden, maar gelukkig met elke vordering die er was. Ik studeerde, leerde en werd al gauw uitgenodigd om les te geven en te publiceren.
Ik leef nog steeds met deze instelling.

Vandaar dat ik Do-In doorgeef als een levensbeschouwing. Dit doet voor mijn gevoel het meeste recht aan de oude wijsheid uit de Chinese en Japanse cultuur. Studenten leren bij Do-In Academy stap voor stap hun energie verfijnen, hun dagelijks leven verfijnen en daar ook anderen in te begeleiden via Do-In lessen of personal training.

Ik kan me erg vinden in de kijk van Michael Puett – professor in Chinese filosofie. Hij omschrijft het ‘zelf’ als een actief opbouwend proces, waarbij je de waarden die voor jou belangrijk zijn steeds verder ontwikkelt via kleine rituelen. Het zelf is daarmee iets wat je steeds verder uitzuivert, volgens je eigen unieke wezen. Dit sluit ook aan bij de gedachte in de Chinese leer, waarbij de jing, een meer troebele energie waarmee we zijn geboren, door middel van bewust oefenen en leven steeds verder wordt verfijnd naar shen.
Dit is een doorgaand proces, die het leven tot de laatste dag een glans geeft.

Puett heeft een prachtig boek geschreven, ‘De Weg’, dat ook in het Nederlands is verschenen. Daarnaast zijn er verschillende inspirerende lezingen van hem online.