Acupressuur voor de herfst deel 1

2018-29-10

Mee bewegen met de seizoenen is een manier om je energie in balans te houden. In de herfst trekt de energie meer naar binnen. Buiten zien we dat aan de bomen die het groen van hun bladeren opslaan in hun stam. De bladeren, die ze op dat moment niet meer kunnen gebruiken, laten ze los.

Naar binnen keren
Als je goed voelt, heb je als mens de behoefte om in de herfst naar binnen te keren. De ervaringen die je hebt opgedaan in de levendige lente en zomer, kun je daardoor laten bezinken. Dit geeft inzichten, die je meenemen in de volgende cyclus; het nieuwe jaar.

Acupressuur om je af te stemmen
Via acupressuur kun je op een simpele manier je lichaam helpen afstemmen op de energie van de herfst. Zo kun je jezelf helpen los te laten. Dit kan grotere thema’s raken, zoals bij rauw verwerking. Maar ook kleinere thema’s, bijvoorbeeld simpelweg meer rust nemen.

Zelf-acupressuur
In onderstaand stuk bespreek ik drie acupunten die je zelf kunt behandelen, of als Do-In- of yogadocent kunt toepassen in je lessen. Het zijn punten van de meridiaan van de Longen en van de Dikke darm, die samen tot het element Metaal behoren; het element van de herfst, loslaten, verdriet verwerken en kracht hervinden.
Wanneer je deze punten met regelmaat behandelt, geef je jezelf en anderen op een heel simpele manier een (nog meer) stromende herfst.

LONG 1 “VERZAMELZAAL VAN HET MIDDEN”

Een punt voor ademruimte, gevoelens verwerken en persoonlijke kracht.

Fysiek geeft dit punt ademruimte, zodat je dieper en rustiger kunt ademen. Wanneer je het bij verkoudheid regelmatig masseert, help je het slijm in de longen te transformeren, zodat je minder hoest.
Wanneer je Long 1 opent door dit gebied te masseren, laat je ook de energie van de Levermeridiaan doorstromen.

Dit merk je op Emotioneel gebied. De meridiaan van de Lever eindigt net onder de borst. Vanaf stroomt de energie door naar het eerste punt van de Longmeridiaan. Als je deze stroom op gang brengt via Long 1, zul je merken dat je je minder snel ergert.
Daarnaast helpt Long 1 om verdriet te verwerken. Alle emoties kunnen in het lichaam blijven hangen. Je parkeert ze als het ware als ze te intens zijn om in één keer volledig te doorvoelen. Via acupressuur kun je jezelf helpen om emoties geleidelijk te ervaren en te verwerken.
Ook als je je melancholisch voelt omdat het herfst is, geeft dit punt stroming en ruimte.

Spiritueel gezien, ervaar je meer inspiratie wanneer Long 1 open is. Dit komt door de verdieping van je ademhaling. Via je adem neem je “energie uit de hemel” op. Dit is een type energie dat in de Chinese geneeswijzen algemeen bekend is. Wanneer je deze energie in voldoende mate opneemt ervaar je persoonlijke kracht en zelfvertrouwen.

Locatie van Long 1: Onder het sleutelbeen in de eerste ruimte tussen de ribben. Vlakbij de schouderkop; 6 cun (de breedte van je duimtop wordt cun genoemd) vanaf de middellijn.
Toepassing: Masseer dit gebied tot het warm gloeit. Voel na: merk je dat je ademhaling verdiept?

Meer leren? De nieuwe leerjaren bij Do-In Academy starten in januari!
www.doinacademy.com